torstai 1. syyskuuta 2016

Kuukauden nostalgiapläjäys, syykuu 2016

Q: Mikä on kuukauden rnostalgiapläjäys?
A:Kuukauden nostalgiapläjäyksessä tutustuaan peleihin meikälaisen elämän varrelta. Esittelen pelejä, joilla on ollut joko iso tai pieni rooli kasvussani pelien parissa. Pelejä tulee olemaan satunnaisille alustoille, aina Snessisstä, varhaisiin Ps3-peleihin.





Hejssan allihopa! Tänään julkaistaan toinen Kuukauden nostalgiapläjäys, Yhden Miehen Pelimaailmassa. Jatketaan lapset helpolla, valitsin pelin, joka on varmaan ensimmäinen peli, jota allekirjoittanut on lapsena pelannut, (vieläkin löytyy hyllystä, kiitos isä kun säästit tämän) sekä. joutunut kärsimään nuoremman veljen roolista kakkospelaajan roolissa. Kyseessä on peli, joka on muuttanut pelimaailmaa suurella tavalla, ja niittää vieläkin erittäin kovaa mainetta. Kyseessä on peli, jonka päähahmon varmasti jokainen videopelien parissa pyörinyt tietää. Tämä peli, aloitti uuden aikakauden videopelien historiassa.


Kyseessähän ei voi olla mikään muu kuin: Super Mario Bros. Aika jolloin puhuttiin Marion veljeksistä, eikä Mariosta ja Luigista. Vuonna 1985, Nintendon kehittämä 2D tasohyppelypeli, joka tuli jäädäkseen. Super Mario Broshan oli aikoinaan Guinness World Recordsin mukaan maailman myydyin videopeli, ja on edelleen myydyin videopelisarja! Super Mario Bros. on myöd wikipedian mukaan myydyin peli Nessille (Nintendo Entertaiment System), toisena ja kolmantena tulevatkin pelin jatko-osat. Peli on löytynyt myös IGN:n top 100 listalta vuosina 2005 ja 2007.



Super Mario Bros. on peli, joka on pinttynyt allekirjoittaneen selkärankaan. Peli on myös ollut ensimmäinen, jota olen ikinä pelannut, ainakin omien muistikuvieni mukaan. Omistan kyseisen pelin vieläkin, ja ensimmäiset tasot menevät melkein silmät kiinni. Speedrunnistakin haaveilin joskus kyseiseen peliin, mutta se on toistaiseksi vielä jäänyt. 

Pelin juoni on simppeli, putkimies Marion on pelasttava prinsessa ilkeän Browserin kynsistä. Browser on vienyt prinsessan linnaansa piiloon, ja Marion on päästävä sinne keinoja kaihtamatta. Matkan varrella on monia ilkeitä vihollisia, on lihansyöjä kasveja, on lentäviä kaloja, on kilpikonnia jotka osaavat lentää, eli vauhtia ja vaarallisia tilanteita tässä kasariklassikossa piisaa. Peli sisältää kaikenkaikkiaan 8 maailmaa, joissa jokaisessa on 4 tasoa.

Super Mario Bros. on monella tapaa hyvä peli. Hahmon ohjattavuus on erittäin hyvä, verraten osaan 80-luvun NES-peleistä, joissa hahmon liikkuvuus aiheutti tuskaa ja kyyneleitä, muttei Mariossa. Hahmo menee juuri minne pitääkin, silloin kun pitää. Juoksu, hypyt, kaikki voidaan ajoittaa juuri oikealle sekunnille, ja se tekee tästä pelistä loistavan. Marion kontrollointi on muutenki tehty simppeliksi, pelissä pääroolissa on juuri juokseminen ja hyppiminen, muuta ei tarvitsekaan! (paitsi välillä hieman tulikukkia apuvälieeksi)

Peli noudattaa vanhaa karua Nintendo-vaikeustasoa, yksikin osuma, ja se on siinä. Peli ei anna armoa, ja game over, on oikeasti game over, jolloin palataan takaisin alkuun. Peli vaatii myös tarkkuutta, ja reagointikykyä jotta osaa ajoittaa hypyt kohdilleen, ja osaa väistää viholliset oikeaan aikaan. Peli eroaa myös nykyajan peleistä siinä, että takaisinpaluu ei ole mahdollinen. Kun kohta jää ruudun taakse, se on menetetty silloin. Tätä kikkaa käytettiin aikoinaan peleissä muistin säästämiseksi. Luonnollisesti peleissä oli vähän muistia käytettävissä, joten tason ''unohtuminen'' oli hyödyllinen tapa, sekä vaikeuttaa peliä, että vähentää käytössä olevaa muistia. 


Pelistä löytyy myös mielenkiintoinen easter egg, taso nimeltään Miinus Maailma.  Taso sai nimensä, sillä sinne päästyään, peli ilmoittaa tasoksi -1, vaikka todellisuudessa kyseessä on taso 36-1, mutta 36 jää piiloon, ja näytöllä näkyy vain -1. Miinus maailma on bugi, joka jäi valmiiseen peliin, ja jonne pääsemiseksi on pelaajan hieman kikkailtava tasolla 1-2, mutta ei siitä sen enempää, jokainen selvittäköön pääsynsä sinne itse. Miinus maailmaa ei voi voittaa, mutta näkemisen arvoinen paikka siltikin. Miinus maailma on myös äänestetty WatchMojo.comissa kaikkien aikojen videopeli bugiksi.



Mutta lyhyestä virsi kaunis, Super Mario Bros. on ehdottomasti jokaisen videopelikeräilijän hyllystä löydyttävä. Pelejä löytyy nykyisin hyvin esim. huutonetistä, ebaysta yms. Loosella (eli pelkällä pelikasetilla) on hintaa 20€->, CIB-versioita (Complete In Box, sisältää kotelon, pelin, ohjekirjan) löytää noin 50€ hintaan. Mutta ehdottomasti joka sentin väärti. Pelin läpäiseminen ei tule todellakaan olemaan helppoa, mutta se tunne kun pelin läpäisee, sitä ei voi kuvailla. Silloin on saavuttanut elämässään jotain hienoa.





























Faktoja Super Mario Bros:ta
1. Super Mario Bros. on ensimmäinen peli, jossa Super Mario on pääroolissa. Mariohan muistetaan vanhasta Donkey Kong-pelistä, jossa Mario oli sankarin roolissa, tosin nimellä Jumpman.

2.Super Mario Brossa pilvillä sekä puskilla, on sama muoto, vain väritys vaihtuu. Tämäkin oli keino säästää muistia.

3. Mariolla piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla pelissä käytössään kivääri sekä sädepyssy. Marion piti myös pystyä ratsastamaan raketilla, mutta näistä luovuttiin viime hetkellä.

4. Marion ulkomuoto on syntynt graafisista syistä, Marion hattu peittää hiukset, suulle ei ollut tilaa, joten Mariolle laitettiin viikset, ja Super Mario Brossa, Marion kädet katosivat kävellessä, joten tämän vuoksi hänelle tuli haalarit.

5. Taso 1-1, on pelissä vain sen takia, että pelaaja voi totutella pelimekanismiin.

6. Super Mario Brosin speedrun ennätys on tällä hetkellä Yhdysvaltalaisen speedrunnaaja Darbianin hallussa. Derbian on läpäissyt pelin aikaan 4.57.260, eli hieman alle 5 minuuttia.  Linkki Darbianin suoritukseen speedrun.com sivustolla: http://www.speedrun.com/run/dy4xvn2z . Super Mario Brossa kilpaillaan jo sadasosasekuneista, ja Darbian rikkoi aiemman ennätyksen alle puolella sekunilla. 

Shigeru Miyamoto

Kōji Kondō

7. Pelin on sunnitellut Shigery Miyamoto (suunnitellut myös Donkey Kongin ja The Legend Of Zeldan), ja pelin musiikista vastasi  Kōji Kondō (The Legend Of Zelda, Star Fox 64, monia muita Mario pelejä)



Tässä kaikki tältä erää. Ensi kuussa palataan asiaan nostalgiapläjäyksen parissa, siihen asti, son moro!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti